Spierreuma symptomensymptomen spierreuma

Spierreuma Symptomen

Spierreuma herkent men aan de volgende symptomen:

Begin van de ziekte

Spierreuma begint vaak heel plotseling. Veel mensen kunnen het begin meestal op de dag nauwkeurig aangeven. Ineens kregen ze last van hevige pijn. De pijn komt het meest voor in de nek, schouders en heupen.

Terugkijkend op de beginperiode van de ziekte noemen veel mensen dat ze zich al niet helemaal fit voelden voordat de hevige pijn begon. Ze hadden last van vermoeidheid en hadden nergens zin in.

Onze tips voor patiënten met spierreuma of polymyalgia rheumatica zijn eenvoudig toe te passen en brengen al snel verlichting.

 

Kenmerk van het ziektebeeld

Kenmerk van de pijn is dat deze zich tegelijkertijd aan beide helften van het lichaam voordoet. Zowel bijvoorbeeld spieren van de rechter- als de linkerschouder geven klachten.

De pijn is meestal ’s nachts het hevigst. Als iemand helemaal stil ligt, voelt hij niets, maar als hij een beweging maakt, hoe klein ook, speelt de pijn op.

Naast pijn komt langdurige stijfheid voor nadat iemand lang in dezelfde houding heeft gezeten. De stijfheid doet zich bijvoorbeeld ’s ochtends bij het uit bed komen gelden of bij het opstaan uit een stoel.

Een klein deel van de mensen krijgt ook een hevige hoofdpijn aan een kant van het hoofd of achteruitgang van het gezichtsvermogen.

Als iemand vermoed dat hij/zij spierreuma en klachten over het gezichtsvermogen heeft moet hij snel contact opnemen met zijn behandelend arts, want een snelle behandeling is nodig om te voorkomen dat de klachten erger worden.

Een enkele keer kan de achteruitgang in het gezichtsvermogen leiden tot (blijvende) blindheid.